De burgemeester wilde voor alle fotografen best een paar keer op de slimme bel drukken. (Foto: Martin M. Marcus)
De burgemeester wilde voor alle fotografen best een paar keer op de slimme bel drukken. (Foto: Martin M. Marcus) (Foto: )

'Het lijkt op het spionnetje van oma'

In het Karperveen in de Spijkenisser wijk Waterland worden op dit moment 75 slimme deurbellen gemonteerd. Dit project van de gemeente Nissewaard wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

door Martin Marcus

Nissewaard - Bij de officiële start van het project kwam ook waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen langs om even op de eerst gemonteerde bel te drukken. "Mijn oma woonde in een oude wijk en daar hadden veel bewoners voor het huiskamerraam een spiegeltje naar beneden gericht. In het 'spionnetje' kon je goed zien wie er voor de deur stond. Nu wordt dat spionnetje vervangen door een slimme deurbel met camera, die overigens veel meer kan dan de toen al slimme voorganger", zei de burgervader, voordat de eerste bel in gebruik genomen werd.

Wandelingetje

Daarna stapte het gezelschap naar de bewuste woning in het Karperveen. De familie Osnabrugge ontving het gezelschap bij de voordeur. Maar voordat het echtpaar het wist, stonden veel mannen in de huiskamer naar de smartphone van de bewoners te kijken.

Smartphone

"Als iemand op de bel drukt, wordt er ook direct verbinding gemaakt met de smartphone en kan de bewoner zien en spreken met wie er voor de deur staat," legde een van de monteurs uit. "De camera neemt 24 uur per dag op en na 5 dagen begint de cyclus opnieuw."

Subsidie

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een forse subsidie beschikbaar gesteld om de slimme deurbel gratis te plaatsen. Een Woordvoerder was ook aanwzig: "In twee steden: Spijkenisse en Almere, wordt op dit moment, in een representatieve wijk deze pilot nu uitgevoerd. Na een jaar wordt deze pilot geëvalueerd, de bewoners mogen de bel daarna wel houden."

Shopbox

Meer berichten