Foto: Frank Willemse

Hekelingen optie voor Foort van Oosten

Frank Willemse

Interview langs de lijn

Foort van Oosten wordt burgemeester van Nissewaard. Per 20 februari krijgt hij de ambtsketting om en slaat hij een nieuwe weg in. Iets heel anders dan de Tweede Kamer, waar hij alweer enkele jaren de VVD vertegenwoordigt. Terug naar zijn regio en weer de lokale politiek in. "Een kans om dichtbij de mensen te staan en de veiligheidsproblemen in de regio helpen op te lossen."

Door Frank Willemse

Schiedam - Foort van Oosten (41) ziet er vandaag niet uit als een burgemeester. In weer en wind staat hij naast het voetbalveld waar zoon Rens aan het voetballen is. Vaderlijke plicht, hoewel hij zelf geen sportief type is. Gewoon tussen andere ouders druk met kroost zaterdagmorgen op het sportveld. Een mooi moment om bij te praten over zijn carrièreswitch.

Hoewel geboren in Dordrecht en opgegroeid in Leiden voelt Van Oosten zich een echte Schiedammer. Sinds hij in 2002 in Schiedam ging samenwonen met zijn Danielle woont hij hier. En is hij van Schiedam gaan houden. Na zijn studie rechten, hij wilde altijd rechter worden, maar hij belandde in de politiek voor de Schiedamse VVD. Als jongste raadslid stoomde hij door naar het wethouderschap. Slechts een jaar later werd hij gevraagd voor de landelijke politiek. En zo werd hij VVD-woordvoeder Justitie in de Tweede Kamer. Hij was misschien niet altijd in het nieuws, maar staat bekend als een zeer nauwkeurig jurist en wettenmaker. Denk bijvoorbeeld aan het voorstel om minder lang alimentatie te betalen, de huwelijkse voorwaarden en fraude met spooknota's. Allemaal zaken die Van Oosten op zijn conto kan zetten. Van Kamerlid tot burgemeester. Waarom? Foort van Oosten: ''Het is een kans voor mij om na bijna 7 jaar kamerlid weer op lokaal gebied nuttig te zijn. Toen ik de vacature zag heb ik gewoon gesolliciteerd. En waarom ze mij kozen, moet je aan de raad van Nissewaard vragen.'' Zijn ervaring in de landelijke politiek, zijn rechtskennis en jeugdige uitstraling zullen zeker meegespeeld hebben. Langs de lijn in Schiedam wordt hij gefeliciteerd en aangesproken als de nieuwe burgemeester van Spijkenisse.

Hij stelt zich bescheiden op over zijn loopbaan en vertelt vooral door andere mensen gevraagd en geïnspireerd te zijn. Van thuis kreeg hij mee om zich nuttig te maken. Zijn belangrijkste taak als burgemeester vindt hij de veiligheid van de burgers. Een rol die hem past gezien zijn achtergrond en juridische kennis. Zijn vader was namelijk brandweercommandant. Hoe hij de taak precies gaat invullen, is nog een vraag voor de toekomst. Hij is voorlopig druk met de laatste loodjes als afzwaaiend Kamerlid en het verkennen van de nieuwe woonplaats, waar Hekelingen als optie wordt genoemd. Is Nissewaard heel anders dan Schiedam? ''Nee hoor'', vindt Van Oosten. ''Gewoon Rijnmonders die, net als in Schiedam, recht door zee zijn en het hart op de tong hebben.'' Maar nu weer aandacht voor de voetballertjes van Hermes DVS D1 die aanmoediging nodig hebben.

Shopbox

Meer berichten