Dirk van den Bergh en Piet de Kreij (rechts) hebben van een combinatie van land- en onderwaterbeelden een prachtige natuurfilm weten te maken; 'De Beleving'. Foto: Joop van der Hor
Dirk van den Bergh en Piet de Kreij (rechts) hebben van een combinatie van land- en onderwaterbeelden een prachtige natuurfilm weten te maken; 'De Beleving'. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

"Oscar" voor natuurfilm 'De Beleving'

30 Minuten kijken en luisteren naar een natuurdocumentaire van twee amateurfilmers. Ik zag er eerlijk gezegd een beetje tegenop. Vroeger stond bij de verjaardag van mijn tante in Zuidland bij binnenkomst de 8mm projector al gereed en amper hing onze jas aan de kapstok of mijn oom startte de projector waarna schokkende filmbeelden op het rauhfaserbehang zich aan ons netvlies vertoonden. Door het monotone geluid van de projector viel ik al snel in slaap en schrok ik pas weer wakker als het licht weer aan floepte. Daar had ik echter bij het zien van de natuurfilm 'De Beleving' van Nissewaarder Piet de Kreij en de Belg Dirk van den Bergh geen enkele last van. (Joop van der Hor).

door Joop van der Hor

NISSEWAARD / MERKSEM - Amateur natuurfilm 'De Beleving' is op onlangs tijdens de allereerste voorvertoning bij de Rotterdamse Smalfilm Liga, een videoclub in Barendrecht, voor een uiterst kritische jury met maar liefst vier prijzen bekroond! Nissewaarder Piet de Kreij (67) is supertrots!

"Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. Aanvankelijk leek het er zelfs op dat de film het niet zou gaan halen na het voorlezen van het juryrapport, waar aardig wat kritische noten in zaten over filmische aspecten zoals de verhaallijn waar volgens hen wat meer toelichting over het gebied in had gemogen en hier en daar over het filmformaat. Maar ondanks enkele andere, zeer goede inzendingen werd mijn film eerste en kreeg ik daarbij ook de jaarwedstrijd wisselprijs, de publieksprijs en de wisselprijs voor de beste documentaire." De door De Kreij 'gevangen natuur' is veelal op Voorne-Putten met de camera 'geschoten'. Weidevogels, reeën, jonge bevers, runderen, Weidebeekjuffers en Roodkop Vuurkevers, alles zit erin.

OM DE HOEK GEFILMD

Al dat fraais is vlak om de hoek en in de directe nabijheid van Spuimond, Beninger slikken, Mallebos, Beerenplaat, Wolvenpolder en de Bernisse gefilmd. De onderwaterbeelden heeft hij uitbesteed aan zijn goede vriend Dirk van den Bergh (65) uit het Belgische Merksem bij Antwerpen die de Zeeuwse wateren en de Grevelingen voor zijn rekening heeft genomen. De mooie rustige beelden tonen aan dat beide filmers over een behoorlijke dosis ervaring beschikken. John Brosens heeft zijn stem geleend voor het gesproken woord ter ondersteuning aan de beelden welke overigens ook hun eigen verhaal vertellen. Piet filmt inmiddels, mede op aandringen van zijn vrouw en muze Mariëtte, nu 12 jaar en Dirk zo'n 40 jaar. Voor deze film is het duo 2000 uur actief geweest inclusief voorbereiding, voeren van gesprekken, reistijd en zo'n 150 duiken. Piet heeft gewerkt bij o.a. Rijkswaterstaat en als kwaliteitsmanager bij een rijstpellerij. Dirk is een voormalige bankier. Nadat een vriend de dood vond in een sneeuwlawine tijdens het skiën en Dirk zelf ternauwernood aan de dood ontsnapte, en later ook nog eens een hartoperatie moest ondergaan, is hij gestopt met werken en heeft hij Piet via filmmateriaal op You Tube leren kennen. Hieruit is een unieke samenwerking ontstaan met een nu dus ook uiterst succesvolle en met diverse prijzen bekroonde natuurdocumentaire. 'De Beleving' is dan ook een echte beleving, een prachtige film van een door de wonderen der natuur begeesterde en geïnspireerde cineast welke met kop en schouders boven de gemiddelde amateurfilmer uitsteekt. Speciaal voor de lezers beschikbaar gesteld de trailer: https://youtu.be/PitiqBCkJgg

Shopbox

Meer berichten