Co Schrier, Ina Vingerling en Joop Kluin nemen na respectievelijk 50 en 70 jaar trouwe dienst komende zaterdag afscheid van 'hun' Con Brio. Kluin: 'Ik ga de muziek en mensen zeker missen.'
Co Schrier, Ina Vingerling en Joop Kluin nemen na respectievelijk 50 en 70 jaar trouwe dienst komende zaterdag afscheid van 'hun' Con Brio. Kluin: 'Ik ga de muziek en mensen zeker missen.' (Foto: PR Con Brio)

Con Brio al 70 jaar toonaangevend

70 Jaar geleden werd in Zuidland de muziekvereniging Con Brio opgericht. Ondanks de hoge leeftijd is het accordeonorkest nog steeds springlevend. De naam is ontleend aan een Italiaanse muziekterm die aangeeft dat een stuk of passage uitgevoerd moet worden op een levendige manier. Naar het Nederlands vertaald; 'als met vuur, als levendig of als met energie.' Het is bovenal een aanwijzing voor de voordracht van een stuk en dus niet voor de dynamiek of het tempo, tenzij gebruikt in combinatie met een tempo-aanduiding, bijvoorbeeld Allegro con brio. Zowel de gemaakte muziek als de leden stralen enthousiasme uit en krijgen daarom geheel terecht een speciale plek in deze #Positief.

door Joop van der Hor

NISSEWAARD- Con Brio bestaat 70 jaar. Joop Kluin is daarvan 50 jaar achtereen de dirigent en viert derhalve ook zijn 50-jarig jubileum. Daarnaast zijn er twee leden vanaf de oprichting lid: Co Schrier en Ina Vingerling, zij vieren 70-jarig jubileum. Alle drie zetten er zaterdag een punt achter.

Ook enkele andere leden waaronder Cees Vingerling nemen zaterdag afscheid van het in 1949 in Zuidland opgerichte accordeonorkest waar Vingerling 25 jaar lang voorzitter van was en drummer/percussionist. "Ik was 9 jaar toen ik ging drummen. Ik ging met mijn moeder mee naar het plaatselijk accordeonorkest. Geen hoempapa muziek, maar musical en modern klassiek, met piano en slagwerk. Met Joop vormde ik een duo waarbij wij het altijd voor elkaar opnamen.' Enkele leden steken de loftrompet over de vertrekkende dirigent Joop Kluin en 'hun' Con Brio: Adri Schipper: 'Toen ik Foxtrot Vision hoorde was ik ter plekke verkocht en ben ik lid van Con Brio geworden, een geweldige vereniging.' Adrie Man in 't Veld: 'Het cultuurverschil tussen stad en platteland loste zich bij Con Brio spelenderwijs op.' Co Schrier. 'Dank voor alle piano-partijen die je geschreven hebt.' Freek Hempelman: 'Wat een bevlogen man en wat een inzet.' Cora van Bodegom: 'Ik bewonder je om je muzikaliteit, je oneindige geduld, je tomeloze inzet en niet in de laatste plaats vanwege je omgang met mensen'. Betsy van Hennik is al 60 jaar verbonden aan Con Brio. Zij laat weten; 'Bijzonder was toen je mij op mijn 36e verjaardag kwam verrassen met een Hohner accordeon.' Will Haers: 'Goede vrienden zijn als sterren. Je kunt ze soms niet zien, maar je weet dat ze er altijd zijn!' Yvonne Hijdra: "Het ga je goed, lieve Joop. We gaan je missen'. Kathy Schildmeijer: 'Je legde in de concerten altijd je ziel en zaligheid.' Ina Vingerling: 'Jij hebt mij muziek leren maken door op de maat mee te klappen, te tikken en te zingen.' Hennie Verhoeve: 'De dames van het A-orkest noemden jou 'meneer' Kluin en keken naar mijn idee geweldig tegen je op.' Elly van Seventer: 'Zoals je zelf wel weet, is het bij jou altijd topsport." Frits Trip, zelf zaterdag 40 jaar bij Con Brio: 'Bedankt voor je vlotte manier van interpretatie van de muziek'.' Carola van Buitenen: 'Gefeliciteerd met 50 jaar dirigent van 'jouw' Con Brio.' Jolanda van Pelt: 'Samen muziek maken doet alle verschillen vervagen.' Hanneke van Leerdam: 'Ik heb genoten van alle variaties in de muziek en diverse optredens.' Nel van Zanten en Coby Vervat: 'Con Brio' is door de jaren heen één grote familie geworden.' Sien en Piet Bout: 'Joop wist muzieknummers te arrangeren tot muzikale kunstwerken voor het accordeonorkest.' Wies Schaap. 'Ongelooflijk hoe duidelijk jij dirigeert.' Sjaan Kleinherenbrink: 'We sluiten een periode af van wat ons leven blijer en leuker heeft gemaakt.'

Shopbox

Meer berichten