Foto:

Reizen met een hoog fungehalte

Als aanvulling op het openbaar vervoer in de regio Voorne-Putten is vervoersbedrijf EBS in december 2018 gestart met het inzetten van de 40 km Spijkenisse E-shuttle.

door Patricia van den Blink

Spijkenisse - Met 2 elektrische lyyo's en 2 E-tuks kunnen mensen ritten van deur tot deur aanvragen binnen Spijkenisse. Er komt best veel bij kijken om alles goed te laten verlopen. Aan Dam Nederland, exploitant van de wagentjes, de taak om dit aanvullend vervoer te organiseren. Matthias de Visser is één van de ondernemers achter Dam Nederland en is erg enthousiast. "Deze manier van reizen is niet alleen milieuvriendelijk, omdat de karretjes 100% elektrisch rijden, maar heeft, naast het gemak om van deur tot deur te reizen, ook nog een hoog fungehalte", vindt hij."Wij rijden korte ritten van 500 meter tot 5 kilometer voor €2,50 per rit en dat maakt ons uniek omdat dergelijke ritten voor taxibedrijven niet rendabel zijn om uit te voeren. Een rijbewijs is voldoende. De voertuigen mogen op de weg en hebben hiervoor toelating via RDW, rijden op geel kenteken. De Taxiwet is dan ook niet van toepassing voor dit type aanvullend vervoer."

Om de wagentjes te kunnen laten rijden, zijn er natuurlijk ook goede chauffeurs en planners nodig. Jiska Feuth is coördinator bij Dam Nederland en is samen met 14 chauffeurs en planners verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie van de E-shuttle Spijkenisse."Wij rijden ook echt van deur tot deur", benadrukt ze."We hebben nu ritten naar de markt. de fysio, school en het zwembad. Voor ouderen bijvoorbeeld is dit een uitkomst. We hebben zelfs een bak voor de rollator.Klanten gaan bijvoorbeeld zelf naar de markt en rijden met de E-Shuttle weer naar huis".

Ook voor de medewerkers is de E-Shuttle een bijzondere kans."Wij zijn ook een re-integratie bedrijf. Al onze medewerkers gaan vanuit de participatiewet bij ons aan de slag en kunnen hiermee in zichzelf investeren en relevante werkervaring opdoen, waardoor ze goed opgeleid kunnen solliciteren naar een betaalde baan in de regio" , legt Jiska uit. Omdat onze chauffeurs na een tijdje naar betaald werk doorstromen, zoeken wij ook altijd nieuwe chauffeurs . Van de in 2019 gestarte chauffeurs en planners zijn er al vier aan de slag gegaan", weet ze. Natuurlijk doet iedereen zijn of haar best om alles goed en op tijd te laten verlopen. Jiska: "Hoe eerder wij gebeld worden voor een rit des te beter wij op tijd zijn. In principe kunnen we door heel Spijkenisse overal binnen 15 minuten zijn". Jiska en Matthias kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Matthias:"Wij willen dat de Spijkenisse E-Shuttle de start is van een lokale samenwerking die ook maatschappelijke impact heeft. Wanneer dit succesvol is, gaan wij graag uitbreiden naar andere gebieden in de regio Voorne-Putten De E-shuttle rijdt van maandag-vrijdag 9-17 uur. Een rit kost €2,50. 10-rittenkaart €22,50. Pinnen is mogelijk. Rit aanvragen: 06-1005 7600. Meer info:Facebook E-shuttle Spijkenisse Jiska

Shopbox

Meer berichten