Wie poot de beste pieper?

De agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten organiseert sinds een paar jaar het Pieperpootproject voor scholieren. Kinderen beleven zo in de praktijk wat er zoal voorafgaat aan die gekookte aardappel of dat patatje op je bord.

Jaarlijks worden er enkele scholen op Voorne-Putten geselecteerd waar eind maart een forse kist met aarde op het schoolplein wordt neergezet. Wij zijn dit jaar met De Bron geselecteerd om mee te mogen doen. De kinderen van groep 7 gaan in die kist zelf de aardappelen poten die ook meegebracht worden. Vervolgens doet de natuur zijn werk en moeten de leerlingen van deze groep ervoor zorgen dat de opkomende plantjes niet bevriezen of verdrogen. Zo nodig afdekken en water geven dus.
"Wij gaan dit project schoolbreed aanpakken. Op woensdag 20 maart wordt door groep 7 de kist gevuld met de pootaardappelen en krijgen alle kinderen (die dat leuk vinden) een pootaardappel mee naar huis. In de klas horen de kinderen hoe ze de aardappel het beste kunnen poten en verzorgen om een zo goed mogelijke oogst te behalen."
"Vervolgens kunnen zij de pootaardappel thuis in de grond of in een emmer (met gat in de onderkant) met aarde poten. Zijn hier thuis geen mogelijkheden voor dan mag de aardappel ook in onze eigen moestuin op het kleuterplein gepoot worden. Er komt dan een naambordje bij de gepote aardappel. De aardappel dient wel zelf verzorgt te worden. Van school ontvangen de kinderen af en toe extra tips om de aardappels zo goed mogelijk te laten groeien. Ook kunnen zij natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan."
Zo'n twee weken voor de zomervakantie kan er geoogst worden. Een feestelijk moment. De kinderen graven de aardappelen op. De oogst wordt gewogen. Voor de school met de grootste oogst is er de pieperpootbokaal. Voor de leerling met de grootste aardappel en de leerling met de zwaarste totale oogst is er ook een prijs."

Shopbox

Meer berichten