Politie kan en moet alle informatie met elkaar uitwisselen. Foto: Arco van der Lee
Politie kan en moet alle informatie met elkaar uitwisselen. Foto: Arco van der Lee (Foto: Arco van der Lee)

Flinke zorgen over veiligheid

Tijdens de vergadering van de commissie bestuur maakte burgemeester Van Oosten zich ernstige zorgen over de ongewenste gevolgen van de AVG, de nieuwe wet op de privacy.

door Martin Marcus

Nissewaard - Hij doet dat samen met zijn collega Aboutaleb van Rotterdam, die onlangs bekend maakte, dat de wet op de AVG hem verhinderd heeft, om gegevens van een crimineel te delen met de burgemeester van een andere gemeente. Dit naar aanleiding van een persoon die van Rotterdam naar Nissewaard wil verhuizen.

Burgemeester Van Oosten. “Daarvoor is de AVG natuurlijk niet bedoeld en daar maak ik me ernstige zorgen over. De wet is er niet voor om criminelen enige vrijheid te gunnen. Dus moeten we naar Den Haag om dit snel te wijzigen.”

In de wet Bibob mag een gemeentebestuur de integriteit van een onderneming toetsen. Van Oosten: “Door de nieuwe AVG mogen ook deze gegevens niet gedeeld worden en zou iedere gemeente steeds weer een nieuw onderzoek moeten doen. Dat is natuurlijk verspilling van belastinggeld. Ook dit moeten we voorkomen.”

De burgemeester ziet wel een lichtpuntje: ”Gelukkig is er wel een ander kanaal om de gegevens rond verhuizende criminelen te delen. De politie kan en moet alle informatie met elkaar uitwisselen.”

Shopbox

Meer berichten