Dankzij de foundation kunnen kinderen/jongvolwassenen zoals Rosa(9) kennismaken met rolstoeltennis. Foto Mathilde du Sol
Dankzij de foundation kunnen kinderen/jongvolwassenen zoals Rosa(9) kennismaken met rolstoeltennis. Foto Mathilde du Sol (Foto: )

Kids maken kennis met rolstoeltennis

Op 22 mei staat bij LTC Spijkenisse de aftrap clinic rolstoeltennis in Spijkenisse gepland. Deze wordt georganiseerd door de Esther Vergeer Foundation. Op 25 plaatsen in Nederland hebben kinderen en jongvolwassenen tussen 6-21 jaar met een beperking al kennis kunnen maken met deze sport en nu is ook Spijkenisse aan de beurt.

door Patricia van den Blink

Spijkenisse - De Esther Vergeer Foundation werd 15 jaar geleden opgericht door rolstoeltennisster Ester Vergeer. Zeven maal werd zij paralympisch kampioen en meermaals uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Door het opzetten van de foundation genaamd "Join The Club" hoopt Esther dat kinderen met een beperking de kans krijgen om in een reguliere sportschool te kunnen gaan sporten. "De clinic is de aftrap van kennismaking met rolstoeltennis", legt Lorraine Gerards uit. Lorraine is zelf nauw betrokken bij de organisatie en zij weet hoe belangrijk sporten voor kinderen met een beperking is. Lorraine: "Kinderen gaan meer bewegen, het is goed voor hun ontwikkeling. Ze worden er fysiek sterker van, maar ze merken vooral hoe leuk sporten is. Daarnaast leren ze om zelfstandig en zelfredzaam te worden en dat ze eigenlijk meer kunnen dan ze denken". Niet alleen de kinderen genieten van de sport, ook de ouders. "Ouders zien hoe blij hun kind is. Ouders staan soms ontroerd te kijken als ze zien hoeveel plezier hun kind uit zichzelf haalt. Ze krijgen vriendjes en vriendinnetjes met wie ze kunnen sporten. Het verbreedt zo ook hun sociale netwerk", weet ze. De foundation streeft naar een duurzame verbinding tussen kind en vereniging.

Geen drempels

Om te kunnen tennissen in een rolstoel, zijn natuurlijk aanpassingen nodig. Want kinderen met een beperking moeten uiteraard op een goede en veilige manier kunnen sporten. "Alle drempels halen wij hiervoor weg", verzekert Lorraine. "Hierdoor 'ontzorgen' wij de ouders. Tijdens de clinic zijn rackets en ook sportrolstoelen waar kinderen gebruik van kunnen maken, aanwezig. En mochten ze willen blijven sporten, kunnen ze deze rolstoel in bruikleen krijgen.Die stellen wij dan ter beschikking", belooft ze. Ook aan de toegankelijkheid van het verenigingsgebouw is gedacht, want om in een vereniging rolstoeltennis te kunnen beoefenen, moet deze natuurlijk ook rolstoelproof zijn. En dat is het gebouw van LTC Spijkenisse dan ook. "Het is rolstoeltoegankelijk en er zijn aangepaste toiletten.Ook is er een speciaal opgeleide trainer". Uiteraard hoopt de organisatie dat kinderen uit heel Nissewaard kennis willen komen maken met deze sport en dat ze uiteindelijk kunnen blijven sporten in een vereniging bij hun in de buurt. De clinic is bedoeld voor kinderen/jongvolwassenen 6-21 jaar en word gehouden op zaterdag 18 mei. Tijd is op dit moment nog niet bekend. Locatie: LTC Spijkenisse Schenkelweg 110A. Info: lorraine@esthervergeerfoundation.nl

Shopbox

Meer berichten