Boven de orgelzolder wordt in 2005 de schuilplaats ontdekt. Foto: Joop van der Hor
Boven de orgelzolder wordt in 2005 de schuilplaats ontdekt. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

'Dit verhaal mag nooit worden vergeten'

Op 13 februari ontving Henk den Haan uit Spijkenisse uit handen van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de Erasmusspeld. Waarom deze hoge Rotterdamse onderscheiding voor de 85-jarige Den Haan? Omdat de energieke Nissewaarder een verhaal heeft te vertellen!

door Joop van der Hor

SPIJKENISSE/NISSEWAARD - Henk den Haan was er 14 jaar geleden bij toen, voor het eerst na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, de twee orgelzolders van de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid werden geïnspecteerd. Op één van de zolders werden diverse voorwerpen aangetroffen zoals lucifers, lege verpakkingen, blikje met kooltjes, krulspelden, een lampje en kledingstukken. Den Haan ging op zoek naar het verhaal achter de voorwerpen die dateerden uit 1942 en stuitte op een bijzonder onderduikverhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Hij ontdekte hoe een dominee- en kostersgezin twee Joodse families verborgen hield op de orgelzolders van hun Breepleinkerk aan de Van Malsenstraat 104. Het verhaal van de Orgelzolders, beschreven door auteur Anja Matsers en in boekvorm uitgegeven, is een verhaal van moed, hoop en vertrouwen. Een verhaal vol wonderen. Zo werd er een kerngezonde baby geboren en tijdens een razzia slechts enkele weken voor de bevrijding, werden de onderduikers - wonder boven wonder - niet gevonden. Bijna drie jaar verbleven 6 volwassenen in de nok van het kerkdak. De geboren Joodse baby werd door de vrouw van de koster als haar eigen kind aangegeven.

Henk houdt het verhaal van Emile, de baby van het Joodse echtpaar Rebecca en Maurice Kool levend, alsook het verhaal van de andere onderduikers. Hele schoolklassen, groepen en particulieren leidt hij rond. Aboutaleb liet weten dat Rotterdam, dankzij Henk, z'n eigen 'Achterhuis' verhaal heeft met een Rotterdamse variant van Anne Frank die gelukkig wél de verschrikkingen van de oorlog heeft overleefd. Een klein gezelschap, bestaande uit Cees Vingeling, Jean-Philippe van der Zwaluw, Roel Pot en Joop van der Hor, kregen onlangs een rondleiding door de kerk, bezochten de orgelzolder en genoten van de verhalen van meesterverteller Henk den Haan. Cees Vingerling, zelf nauw betrokken bij kerkgemeenschap de Levende Steen Ministries in Spijkenisse, was diep onder de indruk van het bijzondere verhaal over de Joodse onderduikers. "Als je nog niet in wonderen gelooft, dan doe je dat wel na het horen van dit verhaal over de moed en hoop van heel gewone mensen die door gedwongen omstandigheden en met gevaar voor eigen leven echte heldendaden hebben verricht." Zie:www.breepleinkerk.nl

Shopbox

Meer berichten