Voor het eerst sinds tijden was er weer veel publiek bij een commissie vergadering. (Foto: Martin M. Marcus)
Voor het eerst sinds tijden was er weer veel publiek bij een commissie vergadering. (Foto: Martin M. Marcus) (Foto: )

Flink aan de slag in het Spijkenisser Mallebos

door Martin M. Marcus

Nissewaard - Volgend jaar gaat Staatsbosbeheer (SBB) flink aan de slag in het Mallebos. Door alle landelijke commotie rond de massale kap van bomen, waren ook veel verontruste bewoners bang voor kaalslag in het in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw, als 43 ha grote productiebos, aangelegde Mallebos.

Tijdens de vergadering van de Commissie Leefomgeving vorige week, gaven diverse medewerkers van SBB een zeer uitgebreide en duidelijke uitleg van de werkzaamheden, die er in de komende jaren in het bos staan te gebeuren. Er is direct één geruststelling: Het Bos blijft Bos! Het wordt zeker geen nieuwe natuur! De eerste werkzaamheden staan nu gepland voor 2020, buiten het broedseizoen.

Maar hele vakken met essen waar de essentaksterfte inzit, gaan volledig tegen de grond. "Dat wordt een kaalslag, maar dat moet echt. Daarna gaan we versneld aanplanten," zei Laurens Bonekamp van SBB. "Ook de vakken met alleen populieren worden gerooid, maar niet in één keer maar in een paar fases, zodat ook hier weer gevarieerd aangeplant kan worden. In andere stukken worden ook bomen gekapt, daar komen zeker geen nieuwe rijen bomen van één soort voor terug. De lege plekken worden gevarieerd opgevuld met zeker drie verschillende soorten loofbomen. Zodat er in de loop der jaren een gevarieerd bos ontstaat."

In de afgelopen weken hebben verontruste bewoners, VOOR Nissewaard, SBB en de gemeente diverse keren om de tafel gezeten. "Daardoor zijn er veranderingen in de bestaande plannen gekomen," zeggen de woordvoerders van SBB. "Maar onderhoud moet gepleegd worden, anders ontstaat er ook gevaar voor recreanten."

Veel verontruste bewoners waren naar de vergadering gekomen en luisterden in stilte naar het overtuigende verhaal van Laurens. Ook de commissieleden waren er al snel van overtuigd, dat de werkzaamheden nodig zijn om het bos levensvatbaar en gevarieerd te houden.

Shopbox

Meer berichten