De eerste Stolperstein (struikelsteen) werd aangebracht voor het stadhuis van Keulen in 1992. Foto: Joop van der Hor
De eerste Stolperstein (struikelsteen) werd aangebracht voor het stadhuis van Keulen in 1992. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

'Burgemeester moet dit verhaal horen'

In heel Nissewaard vindt zaterdag de traditionele 4 mei herdenking plaats, zo ook in Spijkenisse. De 85-jarige Henk den Haan, bekend als dé verhalenverteller van de Breepleinkerk en de orgelzolder waar in de 2e Wereldoorlog Joodse mensen verborgen werden gehouden, nodigt burgemeester Foort van Oosten uit voor een ander verhaal, dat van de Stolpersteine aan de Voorstraat 14a.

door Joop van der Hor

SPIJKENISSE - Henk werd recent voor het levendig houden van het verhaal over de orgelzolder door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam geëerd met een Erasmusspeld. Ervaring met het vertellen van verhalen uit de oorlogsperiode is hem derhalve niet vreemd. Zijn grote wens is om burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard het verhaal te vertellen van de Joodse slagersfamilie Levie waarvan alle 5 gezinsleden op 28 oktober 1942 door de Duitse bezetter werden opgepakt en naar vernietigingskampen in oost-Europa werden gedeporteerd. Mina Levie-Monas, Elly Max Levie en Adriana de Vries werden een week na aankomst op 5 november 1942 vergast in Auswitz. Simon Levie en zijn 15-jarige zoon Charles Berius Levie werden op 31 maart 1943 vermoord. Bizar detail is dat de hond van de familie met rust werd gelaten en in tegenstelling tot zijn baasje de oorlog wel overleefde. Den Haan toont het boekje 'Spijkenisse in Oorlogstijd' van de overleden auteur, kruidenier en stadsarchivaris Jan de Baan: "Jan vertelde jaarlijks rond 4 mei het verhaal over de deportatie van de familie Levie in de raadzaal aan leerlingen van de Angelus Merula. Dit omdat wij destijds als school, waar ik toen als rector werkzaam was, het winkelpand Voorstraat 14a hadden geadopteerd. Voor de ingang van de voormalige slagerij zijn Stolpersteine aangebracht, in het Nederlands 'struikelstenen'. Ook is er boven de deur een gevelsteen ingemetseld welke bij doorverkoop van het pand niet mag worden verwijderd. Dat heeft Jan de Baan toen via de gemeente laten vastleggen. Ik zou het verhaal het liefst aan de burgemeester, wethouders en raadsleden op locatie willen vertellen en dan Jan de Baan citeren. Het verhaal van de vermoorde en totaal onschuldige familie Levie moet ook voor de toekomst behouden en levendig blijven", aldus de voormalig rector van de Angelus Merula die, mede vanwege zijn inzet om Stolpersteine in de Voorstraat, in 2013 een koninklijke onderscheiding mocht ontvangen. De Stolpersteine is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Deze koperen plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vermoord zijn door de Nazi's. In de kleine vierkante koperen plaatjes zijn de namen, de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) gestanst waar zij vermoord zijn. In veel andere steden komen deze inmiddels vele duizenden monumentjes ook voor. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar, ontwerper en initiatiefnemer Gunter Demnig zelf.

Shopbox

Meer berichten