Met het stuk: B(L)IJ BLIJVEN. staat Wijktheatergroep Spijkenisse Zuid-West op 23 en 24 mei a.s. in Theater de Stoep.
Met het stuk: B(L)IJ BLIJVEN. staat Wijktheatergroep Spijkenisse Zuid-West op 23 en 24 mei a.s. in Theater de Stoep. (Foto: Patricia van den Blink)

Prestatiemaatschappij in boksring

De Botlek heeft de maandelijkse rubriek #Positief. Deze rubriek zet mensen in de spotlight die een positieve bijdrage willen leveren. Hierin staan mensen die het verschil willen maken op grote of kleine schaal. Mooie initiatieven gedreven door inspirerende mensen verdienen een plekje in onze krant in de hoop, dat het u ook mag inspireren. Kent u ook iemand die die het verschil maakt in hun omgeving? Mail dan naar redactie.bl@persgroep.nl. Deze maand in #positief: het wijktheater Spijkenisse Zuid-West

Spijkenisse - Wijktheater Spijkenisse Zuid-West geeft voor de vijfde keer een voorstelling in Theater de Stoep. Net als vorige voorstellingen zoals "Armoede" en "De Zorg" is ook nu weer gekozen voor een maatschappelijk thema. In de voorstelling: "B(L)IJ BIJVEN" staat het thema De Prestatiemaatschappij centraal.

Het gezelschap, bestaande drie muzikanten en tien spelers hebben onder leiding van regisseuse Iris Buter, maandenlang gerepeteerd om wederom een bijzonder muzikaal toneelstuk tot stand te brengen. Bijzonder is het zeker. "De ontwikkeling van zo'n stuk is op zich al een sociaal gebeuren", zegt gitarist /accordeonist Jan van Bommel, die samen met Remco Lagendijk en Guno Plet op muzikale wijze meedoen.

"Er wordt eerst een flap-over gemaakt waar we woorden die in ons op komen opschrijven. Daarna overleggen we waar we het over willen hebben. Zo kwam de druk van social media ter sprake, maar we wilden het breder en uiteindelijk kwam het idee naar boven om het over de druk, om in de maatschappij te moeten presteren, naar boven", legt actrice Marja Kerkum uit.

"De scenes laten telkens een andere levensfase zien, waarin iedereen zich kan herkennen", zegt actrice Kirby de Regt. "Zo speelt Marja een moeder die mij (in de rol als kleuter) naar school brengt en te maken krijgt met het moeten presteren. Buiten de boksring ben je jezelf en in de boksring worden woorden vaak overschreeuwd", gaat ze verder. Het idee voor de voorstelling om zich alles in en buiten een boksring te laten afspelen, is daarom ook bewust gekozen.

Ondanks het feit dat het thema zwaar oogt, zit er ook veel humor in en leerzame momenten. Niet alleen tijdens de voorstelling, maar ook tijdens de repetities wordt er veel gelachen, maar ook veel geleerd. "Naast concentratie – en ademhalingsoefeningen wordt er ook aandacht gegeven aan theatervorming en wordt geleerd om samen te spelen", vertelt Kirby.

Voor regisseuse Iris hebben ze veel respect op de manier hoe zij haar werk doet. "Ze heeft heel veel geduld met ons", zegt Jan. "Theater maken is soms net een dierentuin, maar vergis je niet, Iris heeft de touwtjes strak in handen' ", benadrukt Kirby. "En dit keer hebben we Dansgroep Centrum voor de Kunsten en Guno erbij. Guno is ook een begenadigd zanger", weet Marja te vertellen.

Boksring

Nu de uitvoering steeds dichterbij komt, neemt de spanning natuurlijk toe. "Toch ben ik tijdens de repetities zenuwachtiger dan op het podium. Het publiek weet toch niet dat ik een fout maak", zegt Kirby. Uiteraard hoopt iedereen op een hoge opkomst. "We zijn geen professionals, maar op het podium zijn we één familie", zegt Marja.

De voorstelling speelt zich af in en om een boksring. In de boksring bevindt zich de prestatiemaatschappij en daarbuiten de persoonlijke ruimte. De verschillende levensfasen van een mens (kind, puber, volwassene) zijn de rode draad in het stuk. De voorstelling is op donderdag 23 en vrijdag 24 mei in Theater de Stoep. Aanvang van de voorstelling is om 20.00 uur.

Kaarten

Kaarten kosten €5,- en zijn te bestellen via de website van Theater de Stoep https://theaterdestoep.nl/. Ook voor meer informatie over deze voorstelling kunnen geïnteresseerden terecht op de website van het theater.

Geef theater

De reguliere kaarten voor deze voorstelling kosten € 5,-. Het is ook mogelijk om een kaartje te kopen voor € 10,-. Met dit zogenaamde 'geef theater' kaartje wordt voor ieder gekocht plaatsbewijs op zorgvuldige wijze een plaats op de tribune weggegeven aan iemand die zelf geen kaartje kan betalen. De opbrengst gaat naar de financiering van een nieuwe wijktheatervoorstelling in 2020.

Shopbox

Meer berichten