Impressie van het converterstation bij Biert, dat 25 meter hoog en 10 voetbalvelden groot wordt. (Foto P.R.)
Impressie van het converterstation bij Biert, dat 25 meter hoog en 10 voetbalvelden groot wordt. (Foto P.R.) (Foto: )

Bewoners schrikken van grote hallen in de polder

Als het aan TenneT ligt, zouden er vier enorme hallen van 25 meter hoog op een terrein van 10 voetbalvelden groot, ergens tussen Biert en Zuidland, midden in de polders moeten komen. Wethouder Igor Bal gaat bij de ministers bepleiten dat dit station op de Maasvlakte moet komen.

door Martin M. Marcus

Nissewaard - Dit converterstation is nodig om de stroom te verwerken, die een toekomstig windmolenpark voor kust van IJmuiden gaat produceren. "Waarom komt die stroom dan op de Maasvlakte of bij Biert aan land?" is natuurlijk de vraag van alle bewoners, die onlangs een voorlichtingsavond in sporthal Drenkwaard bezochten.

De voorlichters hadden het antwoord al klaar: "Bij IJmuiden is geen ruimte meer om de stroom aan land te brengen. Het park in de Noordzee wordt zo groot, dat de stroom door 4 kabels naar 2 verschillende aanlandingsstations vervoerd moet worden. Dus gaat de stroom door 2 vuistdikke gelijkstroom kabels naar de Maasvlakte of Biert. De 2 andere kabels gaan naar Borsele of Geertruidenberg. In de converterstations wordt van gelijkstroom wisselstroom gemaakt en dan gaat het door omzetting het bestaande hoogspanningsnet in.

Het bestaande koppelstation in de polder bij Biert heeft nog voldoende ruimte om deze omzetting te doen, maar daarvoor zijn wel 4 enorme hallen nodig. Reden voor alle aanwezigen om gewoon ronduit te zeggen: "Hup naar de Maasvlakte en niet in het polderlandschap!"

Dat heeft ook de voorkeur van wethouder Igor Bal, die heel duidelijk liet blijken deze enorme gebouwen niet in de polder te willen. De voorlichters geven wel aan: "Er moet naar een alternatieve locatie gekeken worden, omdat ook op de Maasvlakte niet genoeg ruimte zou zijn voor dit station. Dus is Biert een tweede optie." De definitieve beslissing wordt door de Ministers van Economische- en Binnenlandse Zaken eind volgend jaar genomen. In 2030 moet de installatie dan werkzaam zijn.

Shopbox

Meer berichten