De omgeving rond de ruïne van Heenvliet vormt het decoratieve decor van de 26e expositie beeldentuin Ravesteyn. Foto: Roel van Deursen
De omgeving rond de ruïne van Heenvliet vormt het decoratieve decor van de 26e expositie beeldentuin Ravesteyn. Foto: Roel van Deursen (Foto: Roel van Deursen)

26e Expositie Beeldentuin Ravesteyn

HEENVLIET- Burgemeester Foort van Oosten opent donderdag 23 mei de 26e editie van de Beeldentuin Ravesteyn aan de Korte Welleweg 1 in Heenvliet. De ruïne van Ravesteyn vormt ook nu weer het historische decor van de grootste openlucht beeldentuin in de regio.

door Joop van der Hor

Om 18.00 uur is de inloop en om 19.30 uur houdt burgemeester Van Oosten een toespraak waarna de expositie is opengesteld. De Beeldentuin is te bezoeken van 24 mei t/m 16 juni 2019 van donderdag t/m zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. Entree volwassenen 6 euro, kinderen 2 euro. Op 2e Pinksterdag is de tuin gesloten. Maar op die dag is er natuurlijk de traditionele Paardenmarkt en zo gaat in het aloude Heenvliet kunst, historie, paarden en vertier samen! In en om de ruïne wordt werk tentoongesteld van maar liefst 22 kunstenaars. De organisatie is in handen van de stichting Stede en vrije Heerlykheyt en de commissie Beeldentuin Ravesteyn te Heenvliet bestaande uit 5 dames; Carla Boucherie, José Gores, Francisca Jonker. Marja Klink en Lia Schets. Doel van de Beeldentuin is tweeledig, zo laat het bestuur enthousiast weten. "Wij willen kunst en cultuur op een laagdrempelige manier onder de aandacht van een ieder brengen en willen door de kaartverkoop en verkoop van de werken de tuin in stand houden en de ruïne, waar nodig, herstellen." De ruïne is uiteraard zelf ook te bezichtigen. Bekend bij velen is dat de in Brielle geboren priester van Heenvliet Angelus Merula - Nederlandse naam Engel Willemszoon de Merle - rond het jaar 1532 in kasteel Ravesteyn gevangen heeft gezeten voordat hij als ketter op de brandstapel terecht kwam.

Kunstenaars

In de Beeldentuin is gedurende vier weken werk te bewonderen van 22 toonaangevende kunstenaars; Leni van den Band, Gert Bierenbroodspot, Maze de Boer, René Donders, Annelie Deutekom, Ralph Janssen, Jantien Kahn, Friede Kloen, Herma Lamers, André van Lier, Martha Waijop, Rob Zweerman, Jacqueline Specken, Wim Steins, Dirk Verberne, Mieke de Waal, Lia van Vugt, Marion Meerbeek, Miriam Meulepas, Pepijn van den Nieuwendijk, William Roobrouck en Eric van Solm.

Heerlijk verpozen

Na bezoek aan de ruïne en beeldentuin kan men heerlijk verpozen in de theetuin bij de Schaapskooi of aan de Markt bij o.a café-restaurant de Hoecksack. Heenvliet zelf is ook een bezoek meer dan waard.

Vrijwilligers

Om de tentoonstelling in te ruimen, te begeleiden en na afloop te ontmantelen is de stichting op zoek naar vrijwilligers die een handje willen helpen. Men kan zich daarvoor aanmelden bij Reje Lagewij; 06-10767723. Voor meer informatie over het werk van de stichting is Marnix Trouwborst, voorzitter stichting Stede en Vrye Heerlykheyt aanspreekbaar. Zie voor nadere informatie over het werk van de kunstenaars zie de webite www.beeldentuinravesteyn.nl.

Shopbox

Meer berichten