Foto:

De buurtmoestuin geeft 'Samen1' gevoel

Buurvrouw Maria is er bijna dagelijks te vinden in haar buurtmoestuin 'Samen 1'. Dit ooit verloren lapje grond in de Spijkenisser wijk De Akkers heeft zij (met de hulp van de kinderen uit de buurt, de hulp van trouwe vrijwilligers en af en toe wat nuttige handjes van leden van politieke partijen) omgetoverd tot een waar paradijsje, waar bekende en onbekende groenten, kruiden en vruchten groeien. "Maar niet op maandag hoor," zegt ze direct. "Want dan ben ik in de huiskamer van De Boekenberg en maak nieuwe Nissewaarders wegwijs in onze mooie Nederlandse taal."

door Martin M. Marcus

Nissewaard - Maria van der Wiel is haar hele leven al actief in het vrijwilligerswerk. De nu, ik durf het bijna niet te zeggen, 73-jarige buurvrouw woonde aan de Dragondonk (inmiddels is ze een klein stukje verhuisd). Maar goed, naast haar huisje was een stukje gemeentelijk groen met twee grote bomen en slecht onderhouden struiken. "Dat werd dus een in de loop der tijd een dumpplaats voor van alles; inclusief veel hondendrollen!" zegt Maria duidelijk geagiteerd. "Daar maakte ik mij vreselijk druk over en dacht: het kan anders!" Ze broedde op het plan om er een buurtmoestuin van te maken, zodat kinderen en buurtgenoten van dat stukje grond lekker konden eten, nadat ze er natuurlijk eerst voor gewerkt hadden."

Medewerking

Maria ging met dit plan naar de gemeente Nissewaard en diverse andere instanties, zoals de wooncorporaties. Zij kreeg veel medewerking. Zo werden de twee bomen gerooid, zorgde de gemeente voor een groot hek en kwam er van alle kanten (plant)materialen en hulp. Maria: "Zoveel; dat we nu al aan ons tiende seizoen bezig zijn. Ondertussen richtte ik de stichting 'Samen1' op, waardoor we ook andere leuke activiteiten voor de kinderen en hun ouders in de buurt hier op de straat en in de tuin kunnen organiseren."

Actief

"Er is wel degelijk veel belangstelling en hulp van alle kanten, maar dagelijks er zijn nu eigenlijk nog maar een stuk of 5 kinderen actief bezig met tuinieren. Dat valt me een beetje tegen. Ik had op veel meer kinderen gerekend," vertelt Maria. "Er heeft zich in de loop der jaren wel iets anders ontwikkeld. Bewoners, die nu in de buurt wonen, maar in verre oorden geboren zijn, vroegen me steeds vaker of ik ook bepaalde groenten verbouwde. Zij kwamen met soorten planten en rassen, waar ik eerder nog nooit van gehoord had! Dus hebben we nu een prima afspraak met elkaar gemaakt: De buurtgenoten zorgen voor het zaad of de plantjes. Daarna komen ze helpen bij de verzorging van de gewassen en kunnen het dan uiteindelijk zelf oogsten."

Uitbreiden?

In het begin was Maria wel tevreden met het stukje grond, maar er kwam toch ruimtegebrek, dus werd het hek verzet en kon er op de bijgekomen ruimte een tuinhuisje en een kas gezet worden. "Eigenlijk wil ik nog wel wat meer ruimte," geeft Maria aan en ze wijst in de richting van de singel. "Maar daar ligt een persleiding van de gemeente en aan de zijkant is een ondergronds pompstation. Verderop is nog ruimte, maar dat is moeilijk te bereiken."

Shopbox

Meer berichten