De nieuwe ruwaart van Putten met zijn gemalin aan zijn zijde in de kerk van de stad Geervliet. Foto: Joop van der Hor
De nieuwe ruwaart van Putten met zijn gemalin aan zijn zijde in de kerk van de stad Geervliet. Foto: Joop van der Hor (Foto: )

Foort de nieuwe ruwaart van Putten

Hoewel de piano niet gestemd leek te zijn, zat de stemming er zelf al direct na aanvang van de bijeenkomst in de Hervormde kerk van Geervliet goed in. En de kinderen van burgemeester Foort van Oosten moesten er zichtbaar om grinniken toen hun vader als de nieuwe ruwaart van Putten werd gepresenteerd.

door Joop van der Hor

GEERVLIET - Hoewel de piano niet gestemd leek te zijn, zat de stemming er zelf al direct na aanvang van de bijeenkomst in de Hervormde kerk van Geervliet goed in. Het zoontje van burgemeester Foort van Oosten moesten er zichtbaar om grinniken toen zijn vader als de nieuwe ruwaart van Putten werd gepresenteerd.

Toen het gezelschap ook nog eens werd verzocht te gaan staan om het Geervliets volkslied uit volle borst mee te zingen kon de middag eigenlijk al niet meer stuk. Secretaris van de stichting Oud-Geervliet, Berry Konings noemde vol trots Geervliet de enig echte hoofdstad van het eiland Putten en daar miszegde hij niets mee. Want waar Geervliet in 1381 en Heenvliet in 1469 stadsrechten kreeg, moet Spijkenisse deze tot op de dag van vandaag missen. De burgemeester van Nissewaard was op uitnodiging naar Geervliet gekomen om daar een lezing bij te wonen van AD-journaliste Saskia Lensink over Maria van Berckel, echtgenote van de samen met zijn broer Johan in 1672 bij de Gevangenispoort te Den Haag vermoorde Cornelis de Wit. Maria en Cornelis waren respectievelijk ruwaardin en ruwaart van Putten en waren bij leven vaak in Geervliet te vinden waar zij werkten en een tweede huis hadden naast hun huis in Dordrecht. Het door hen beheerde gebied Putten strekte zich uit van Middelharnis tot aan Katendrecht wat toen nog een zelfstandige gemeente was maar feitelijk onder Charlois viel. We tekenen aan de periode van het Stadhouderloos tijdperk waarin de macht was gelegen bij de Staten Generaal. Nederland was door het ondertekenen van Eeuwig Edict van Koninkrijk een republiek geworden en de functie van stadhouder werd daarmee afgezworen.

Saskia Lensink wist de bezoekers in de kerk bijna een uur lang te boeien, hoewel het zoontje van de nieuwe ruwaart van Nissewaard inmiddels wel wat onrustig op de harde houten stoelen heen en weer aan het schuifelen was en de extra geschiedenisles voor lief nam. Vader Foort mocht nog een korte toespraak houden waarin hij aangaf hoe belangrijk het behoud van de plaatselijke en landelijke historie voor dit gebied is en nam daarna het gezelschap mee naar buiten om in het nabij gelegen oude stadhuis van Geervliet de tentoonstelling 'Cornelis de Wit, ruwaart van het land van Putten en Geervliet in de Gouden Eeuw' te openen. De expositie is t/m 15 september elke zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 13 tot 17 uur geopend, de toegang is gratis.

Museum Den Briel

Ook in het Historisch museum Den Briel aan de Markt 1 is er gelijktijdig de zuster expositie 'De Gebroeders de Witt, iconen uit de Gouden Eeuw' te zien, geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur. Deze expositie is niet gratis. Op donderdag 22 september verzorgd Felix van Hoorn in de kerk van Geervliet een lezing over de Geervlietse predikant Philippus Baldaeus, vriend van Cornelis de Witt en kenner van Ceylon, het huidige Sri Lanka.

Shopbox

Meer berichten