Bert van der Lijn gaat een nieuw elftal trainen bij voetbalvereniging Nieuwenhoorn (archieffoto: John de Pater)
Bert van der Lijn gaat een nieuw elftal trainen bij voetbalvereniging Nieuwenhoorn (archieffoto: John de Pater) (Foto: john de pater)

Bert van der Lijn weer op het veld

Abbenbroek, Stellendam, Rozenburg, Pernis, Simonshaven, OSV Oud-Beijerland, FC Vlotbrug en SC Botlek. Een mooi rijtje clubs heeft voetbaltrainer Bert van der Lijn achter zijn naam staan. In 2015 moest hij noodgedwongen stoppen bij Abbenbroek vanwege hartproblemen. Van der Lijn moest een bypassoperatie ondergaan. "Ik had vier vernauwingen, er stroomde te weinig zuurstof naar mijn hersenen", legt hij uit.

door Cris Rolandus

SPIJKENISSE – Inmiddels vier jaar later gaat het goed met Van der Lijn. "Ik ben er enorm op vooruit gegaan, voel me weer gezond. Ik sport, werk weer, dat hartje tikt goed", lacht hij. De laatste jaren zit Van der Lijn in een voetbaltechnische commissie bij Nieuwenhoorn, een zaterdag tweedeklasser. Die club gaat in het nieuwe seizoen een jongelftal oprichten. Van der Lijn wordt daar trainer van. "Ja, leuk. Weer op het veld staan. Ik weet nog hoe het werkt, ha ha. Kijk, een eerste elftal ga ik niet meer trainen, dat hoeft niet meer, maar dit lijkt mij ontzettend leuk om te doen."

Nieuwenhoorn start met een jongelftal om te voorkomen dat spelers vertrekken bij de club. "Dat zie je nu wel gebeuren. Achter het eerste en tweede team zit niets. Wij houden spelers over waarvoor geen plaats is bij de eerste seniorenteams. Die vertrekken dan naar omliggende clubs omdat ze tijdelijk buiten de boot vallen. Zonde natuurlijk. Dat willen wij voorkomen. Met Jong Nieuwenhoorn dus, eigenlijk het nieuwe derde elftal. De bedoeling is dat die jongens, meestal tieners, de concurrentiestrijd aangaan met de spelers van het tweede team. Voor het nieuwe seizoen hebben wij een mooie groep. We hebben drie volledige selectie-elftallen."

Voor Van der Lijn een uitdaging. "Ja, het is leuk om spelers op te leiden. Laat ze maar die strijd aangaan met de spelers van het tweede en wellicht later het eerste. Het algehele niveau van de club gaat omhoog. Dat is de bedoeling. Het is een goede zet van de club om dit op poten te zetten. Er keren nu jongens terug en ook spelers die gestopt waren gaan weer lekker voetballen. Dat hebben wij al bereikt", besluit Van der Lijn.

Bert van der Lijns laatste club als trainer was voetbalvereniging Abbenbroek, waar hij in het verleden ook al eerder werkzaam was. Van der Lijn startte zijn trainerscarrière ook bij Abbenbroek. Bij Nieuwenhoorn zat de oefenmeester de laatste jaren in een voetbaltechnische commissie. Zijn zoon Tim van der Lijn speelt in de hoofdmacht van Nieuwenhoorn. Het team van trainer trainer Ron van den Berg eindigde in het seizoen 2018/2019 als tweede in de tweede klasse D achter kampioen Neptunus-Schiebroek.

Shopbox

Meer berichten