In een indrukwekkende stoet gaan Alex en Jacqueline Glijn(Rechts) naar het Vrijthof, waar zij de Second Waltz mogen dansen. Foto: Privé
In een indrukwekkende stoet gaan Alex en Jacqueline Glijn(Rechts) naar het Vrijthof, waar zij de Second Waltz mogen dansen. Foto: Privé (Foto: )

Opnieuw walsen op Vrijthof met Rieu

Alex en Jacqueline Glijn mochten in 2016 meedoen aan 8 Vrijthofconcerten van André Rieu. Aangenaam verrast waren ze, toen ze vorig jaar door het management van Rieu opnieuw werden benaderd om dit jaar tijdens 12 concerten opnieuw een verrassingsoptreden te geven.

door Patricia van den Blink

Spijkenisse - In 2016 was het een enorme ervaring om voor een heel groot publiek in een grote groep, bestaande uit 130 valide dansparen en 9 rolstoeldansparen, te mogen dansen op het Vrijthof in Maastricht. Voor Alex en zijn vrouw Jacqueline was dit een unieke ervaring en natuurlijk wilden ze dit alles herbeleven. Deze keer zouden er 150 validen en 9 rolstoeldansers meedoen. "Natuurlijk leek ons dat geweldig", zegt Alex. "Ongeveer 13000 mensen per concert. Wat een moment om rolstoeldans- en integratie te promoten" , vindt hij. Alex en Jacqueline dansten jaren lang op topniveau en promoten nog steeds hun geliefde sport in binnen en buitenland. Tijdens wedstrijden behaalden zij vele prijzen en mochten door hun succesvolle dansprestaties al met de koning en koningin lunchen tijdens de uitblinkerslunch. Maar opnieuw te mogen dansen tijdens zoveel concerten voor zo'n 13000 bezoekers per concert, vinden ze ook onvergetelijk.

Repetities en optreden

Maar om te kunnen schitteren moest er natuurlijk eerst heel hard gewerkt worden. "Er zou gedanst worden op de Second Waltz, die overigens niet van Johann Straus is, zoals velen misschien denken, maar geschreven is door Dmitri Shostacovich", weet Alex te vertellen. "Eerst moest er gewerkt worden aan een choreografie. Lastig want bewegen met een rolstoel is toch iets anders dan op de voetjes", weet hij. "Maar uiteindelijk, na trainingen in Soest en in het MECC Maastricht, is het gelukt om alles met elkaar af te stemmen. Zwaar, maar super leuk om te doen. En dan de concerten. Voorafgaand eerst de generale repetities. André Rieu laat niets aan het toeval over. Alles moet perfect."

Alex geeft uitleg over de optredens waarvan er inmiddels al 4 hebben plaatsgevonden: "De dansparen worden geïntroduceerd aan het grote publiek als de magnificent Maastricht Dance Company. We gaan de dansvloer op tussen het grote publiek en dan is er magie. We zagen tot nu toe mensen die zongen, dansten en huilden van geluk. We gingen het publiek in en dansten de wals met willekeurige mensen . Jacq en ik dansen dan nog een wals waarbij ik Jacq met stoel en al boven het hoofd lift en dan is het feest compleet. Totale feeststemming tot middernacht. Uitgeput, maar gelukkig gingen we ons bed in". Alex en Jacqueline kijken alweer uit naar de komende optredens. En als ze de volgende keer weer gevraagd worden? "Dan zijn we er zeker weer bij", aldus Alex. De optredens vinden nog plaats t/m 21 juli.

Shopbox

Meer berichten