De oranjeleeuwinnen in 2017 na het winnen van de Europese titel in eigen land (archieffoto: John de Pater)
De oranjeleeuwinnen in 2017 na het winnen van de Europese titel in eigen land (archieffoto: John de Pater) (Foto: )

'In 2017 waren oranjevrouwen beter'

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal is er afgelopen zondag niet in geslaagd om wereldkampioen te worden. In de finale in Lyon ging Oranje onderuit tegen de Verenigde Staten (0-2). Na de Europese titel in 2017 volgde geen wereldtitel in Frankrijk. "Maar het is heel knap wat zij neergezet hebben", zegt amateurtrainer Paul Bestebreur van Vierpolders.

door Cris Rolandus

SPIJKENISSE – "Winst van het EK twee jaar terug, de finale van een WK en ook nog eens plaatsing voor de Olympische Spelen", zegt hij. "Oranje had in de finale tegen de VS weinig recht van spreken. Ze hebben geloof ik één keer op doel geschoten. Ik heb de finale gezien, maar verder niet gek veel. Het kost mij moeite om naar vrouwenvoetbal te kijken. Natuurlijk moet je het niveau niet vergelijken met mannenvoetbal, maar dat doe je toch een beetje."

Arjan Vuik, inmiddels oud-trainer van SC Botlek, keek met het hele gezin naar de finale van de oranjeleeuwinnen. "Een geweldige prestatie, een finaleplaats. Toch vind ik dat Oranje het niveau van het EK van 2017 niet gehaald heeft. Toen heb ik ze beter zien voetballen. We zijn natuurlijk ook wel door het oog van de naald gekropen in de halve finale tegen Zweden. Neemt niet weg dat het heel knap is, Nederland telt echt mee. En je ziet soms mooie dingen op het veld, maar ook minder mooie dingen. Dat wel. In de passing of het doordraaien bijvoorbeeld."

Bestebreur: "De Amerikanen waren duidelijk sterker. Daar zie je de speelsters wel vaker ballen echt strak inspelen, voetbalsters met een goed schot. Zij zijn echt nog wel een paar stapjes verder." John Stougje (trainer GHVV '13): "Ik heb wel genoten van de strijdlust dit toernooi van Nederland. Daar kunnen de mannen nog wel eens een voorbeeld aan nemen. Het niveau was niet altijd hoogstaand. Maar het is mooi om te zien dat de tribunes vol zitten. Het vrouwenvoetbal heeft echt toekomst, dat is zeker."

Nederland kwam in de eindstrijd op achterstand door een treffer vanaf elf meter. "Het was ook een penalty", vindt Stougje. "Heeft de VAR goed gezien. Vuik: "Ik vond het zwaar gestraft."

Shopbox

Meer berichten