Kater Joris stond een aantal jaren geleden voor het raam. Cor nam hem in huis en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Foto: Edpa Photo
Kater Joris stond een aantal jaren geleden voor het raam. Cor nam hem in huis en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Foto: Edpa Photo (Foto: Edpa Photo)

90-jarige Cor positief door het leven

De Botlek heeft maandelijks de rubriek #Positief. Deze zet mensen in de spotlight die een positieve bijdrage willen leveren. Vanaf nu leest u elke maand een prachtig verhaal van mensen die het verschil willen maken. Mooie initiatieven gedreven door inspirerende mensen verdienen een plekje in onze krant in de hoop, dat het u ook mag inspireren. Kent u ook iemand die die het verschil maakt in hun omgeving? Mail dan naar redactie.bl@persgroep.nl.

door Patricia van den Blink

Spijkenisse - Cor Emons wordt op 5 juli 1929 geboren in de Almondestraat in Rotterdam en woont 29 jaar in Maaswijk in Spijkenisse. De nu 90-jarige is zeker bijzonder te noemen. Ondanks zijn hoge leeftijd leeft hij nog zeer zelfstandig. Hij drinkt geen alcohol, slikt geen medicijnen, is jaren geleden gestopt met roken en reed vorig jaar nog auto. Cor kijkt terug op een rijk leven. Op zijn 17de leert hij zijn vrouw Rie(Marie), die dan pas 14 is, kennen. "Wij liepen met een paar jongens achter een groep vriendinnen aan en plaagden ze een beetje. We vroegen of ze een ijsje wilden. Ik vond Rie leuk en ik ging naar haar huis", blikt hij terug. Ze krijgen verkering. "Mijn vader vond dat toen maar niks. Zij was Katholiek en ik Protestant. Tja, en twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen", lacht hij. "Gelukkig is dat later wel goed gekomen". In de oorlog probeert Cor zich nuttig te maken door mensen te voorzien van kleding en eten, maar hij zorgt ook voor de slacht van de konijnen die verzorgd worden door Rie. Hoewel Cor een dierenvriend is, heeft hij hier gek genoeg geen moeite mee. "Het was oorlog, dus je moest wel. Rie had er aanvankelijk wel moeite mee", zegt Cor. Als Rie zwanger wordt, wordt er getrouwd en dat zullen ze maar liefst 65 jaar blijven. Na enkele verhuizingen binnen Rotterdam verhuizen Cor, Rie met hun zonen Hans en Nico naar Hoogvliet en daarna naar Spijkenisse. Cor werkt bij een constructiebedrijf. Zo maakt hij trapleuningen en trapjes voor de metro, maar last ook balkonhekken. "Ik liep zo met een gasfles en een zuurstoffles de trap op en af", weet hij zich te herinneren. Na 20 jaar dienst gaat hij werken bij ICI. Na zijn pensioen, wil hij niet stilzitten. Hij brengt folders rond en wordt vrijwilliger in Wijkcentrum Maaswijk, waar hij alles klaar zet voor het kaarten en de bingo. Zelf houdt hij van klaverjassen en wint daar zelfs een prijs mee. Toch blijft hier nuchter. "Sommige spelers deden alsof hun leven ervan af hing. Maar het is toch maar een aardigheidje", vindt hij. "Ik heb tot verleden jaar nog de Botlek rondgebracht, maar ben gestopt omdat de bezorgers van de kranten telkens de kranten verkeerd afleverde aan het einde van de straat", vertelt hij. "Tot een maand geleden heb ik wel nog folders rondgebracht". Met het vrijwilligerswerk is Cor inmiddels ook gestopt, maar helemaal niks doen ligt nog steeds niet in zijn aard. Hij doet zijn wekelijkse boodschappen bij de supermarkt en gaat iedere zaterdag met de metro naar Rotterdam waar hij heel wat afstanden afgelegd. "Ik vertrek om 9 uur met de metro, loop o.a. over de Coolsingel, ga naar de markt, maak een babbeltje met bekenden die ik tegen kom en om drie uur ga ik weer terug. Ik heb toch alle tijd. Cor hoopt dat hem nog een paar jaartjes gegeven is. En dat gaat hem vast lukken.

Shopbox

Meer berichten