Blokhuizen blijft lachen maar ook doorvechten voor bijstandsgerechtigden en tegen de uitbreiding van Rotterdam Airport. Foto: Joop van der Hor
Blokhuizen blijft lachen maar ook doorvechten voor bijstandsgerechtigden en tegen de uitbreiding van Rotterdam Airport. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Vingerscanaffaire nog niet ten einde

NISSEWAARD - Geen straf, zelfs geen boete voor de gemeente Nissewaard voor het overtreden van de Wet op de Privacy en het gebruik van de bij wet verboden vingerscan bij tewerkgestelde uitkeringsgerechtigden.

door Joop van der Hor

De Autoriteit Persoonsgegevens, de instantie welke waakt over gebruik en misbruik van privacygevoelige informatie door o.a. overheidsinstellingen en gemeenten, tikt weliswaar Nissewaard op de vingers maar legt geen straf op. Waar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de waakhond is die nu wel gromt maar niet bijt, blaft Alfred Blokhuizen hard richting verantwoordelijk wethouder Igor Bal (VVD) en diens voorganger Christel Mourik (VVD). Blokhuizen bracht de affaire aan het licht. Uitkeringsgerechtigen in dienst van het werkleerbedrijf Voorne-Putten Werkt moesten bij aanvang en einde dienst in- en uitchecken middels een vingerscan. Deze methodiek is, zo heeft Blokhuizen aangetoond, verboden. Ondanks overtreding krijgt de gemeente Spijkenisse daarvoor geen straf en dat is tegen het zere been van de aanbrenger: : De AP heeft geen dwangsom opgelegd, omdat door mijn inzet de vingerscan is gestopt. Onomstotelijk is door mij aangetoond dat er sprake is van een strafbaar feit en daar zal de gemeente ook zijn excuus richting de gedupeerden voor moeten aanbieden. Die mensen zijn onrecht aangedaan en hebben mijns inziens recht op een schade vergoeding." Blokhuizen wordt daarin gesteund door de vakbond FNV welke achter de schermen verder gaat met een juridische strijd tegen de gemeente. Blokhuizen zelf heeft al eerder de degens met de wethouders Bal en Struijk (PvdA) gekruist tijdens een hoorzitting en geeft, ondanks het feit dat de Autoriteit Persoonsgegevens het gebruik van de verboden vingerscan door de vingers ziet, de strijd niet op. Hij maakt zich boos op de gemeente omdat hele dossiers van voor 2018 zijn verdwenen waardoor de AP geen volledig beeld heeft kunnen vormen van de door hem aanspannen zaak. De gemeente spreekt de woorden van Blokhuizen tegen; "Dossiers zijn niet verdwenen maar vooralsnog onvindbaar." Raadslid Peter van der Velden van de nieuwe Volkspartij en voorheen PVV heeft zich eerder daarover geschokt uitgelaten; "dit kan en mag niet". Blokhuizen is geschokt dat de aanloop tot de affaire niet vindbaar is in de archieven. "Documenten worden onttrokken aan democratische controle. Ieder Raadslid zou daar enorm van moeten schrikken. Spijkenisse was, onder leiding van wethouder Mourik, verantwoordelijk voor opslag en communicatie mbt de Welplaat. Dat stukken weg zijn is onbestaanbaar. Ik vroeg ernaar in het kader van de WOB. Minder dan de helft van de stukken die er moeten zijn werden niet geleverd. Ik ben ook geschokt dat de gemeente niet kan of wil aantonen dat de vingerscans zijn vernietigd. Ik wil maar 2 dingen: gemeende excuses voor het schenden van de burgerrechten van bijstandsgerechtigden en een vorm van compensatie in samenspraak met de FNV. Meer niet."

Shopbox

Meer berichten