De Antilliaanse leguanen in hun verblijf. Foto: Rob Doolaard / Diergaarde Blijdorp
De Antilliaanse leguanen in hun verblijf. Foto: Rob Doolaard / Diergaarde Blijdorp (Foto: ROB DOOLAARD / Diergaarde Blijdorp)

Blijdorp wil bedreigde leguanen gaan fokken

Vier ernstig bedreigde Antilliaanse leguanen zijn sinds donderdag te bewonderen in het Natuurbehoudscentrum van Diergaarde Blijdorp. Het zijn twee mannen en twee vrouwen. Blijdorp heeft aangeboden de fok van deze dieren op zich te nemen in samenwerking met andere partijen.

Rotterdam - In het kader van een internationaal beschermingsproject vlogen ze half mei mee met premier Rutte in het regeringsvliegtuig vanuit Sint-Eustatius naar Rotterdam. Op veel Caraïbische eilanden is deze leguaan verdwenen of is de populatie hard achteruit gegaan.

De IUCN, 's werelds grootste unie voor natuurbescherming, heeft enkele jaren geleden een actieplan opgesteld om uitsterven te voorkomen. De belangrijkste oorzaak van het uitsterven is op dit moment de verdringing door hybridisatie met de gewone groene leguaan. Die komt van nature niet voor op Sint-Eustatius maar is de laatste jaren wel gezien.

Om de soort te beschermen is het van belang dat er een reservepopulatie wordt opgezet. Diergaarde Blijdorp heeft aangeboden de fok van deze dieren op zich te nemen in samenwerking met partijen op Sint-Eustatius. De Blijdorpse leguanen verbleven tot dusver achter de schermen.

Shopbox

Meer berichten