De MOT-mannen heffen het glas op eeuwige vriendschap, langdurig mogen genieten van hun pensioen en hun vrouwen. Foto: Joop van der Hor
De MOT-mannen heffen het glas op eeuwige vriendschap, langdurig mogen genieten van hun pensioen en hun vrouwen. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Boefjes van toen zijn mannen van nu

Joop van der Hor

75ste uitstapje gevierd met BBQ

"We kennen elkaar al vanuit onze jeugd toen we op brommertjes Hekelingen en Spijkenisse onveilig maakten en achter de meisjes aanzaten. Sinds we allemaal met pensioen zijn komen we met grote regelmaat bij elkaar en maken we leuke uitstapjes."

spijkenisse - Leen van Noort (72) draait nog een keer de worstjes en hamburgers op de BBQ en neemt een slokje van de heerlijke witte streekwijn, een product uit het nabijgelegen Heenvliet. In de grote tuin van MOT-vriend Henny de Graaf en diens vrouw Marjan in Spijkenisse-Noord, is het een kakofonie van geluiden afkomstig van door elkaar gevoerde gesprekken tussen zeven oudere heren en hun stukken jonger ogende dames. De mannen vieren de door hen 75ste georganiseerde activiteit met een gezamenlijk drink en eetgelag waarbij ook de vrouwen welkom zijn. 'Maar als we een uitstapje met elkaar maken dan blijven ze thuis' zegt Henk Zevenbergen lachend. Henk en Leen kennen elkaar al dik 65 jaar. "We zaten bij elkaar op de lagere school in Hekelingen waar we toen woonden. Hekelingen was toen nog een zelfstandig dorp met 2.000 inwoners en het nabij gelegen Spijkenisse telde 5.500 zielen. We zijn inmiddels allemaal de 70 gepasseerd en hebben na ons pensionering de mannenclub 'Mannen van nu On Tour' opgericht, kortweg MOT." Naast Van Noort en Zevenbergen bestaat de club uit Sjaak Sonneveld, Henny de Graaf, Dick Plantinga, Ron van Haasteren en Dick Jansen, allemaal Spiekenissers uit de tijd dat ze als 16-jarige uit ging dansen in café de Keijzer aan de Voorstraat. Ze gingen met de brommer, een Iton, of met het stoomtrammetje naar het voortgezet onderwijs en zijn altijd een hechte vriendengroep gebleven. Leen: "Ik woonde bij mijn ouders in het huis naast het watergemaal de Vooruitgang aan de Allemanshaven waar mijn pa de machinist was. Ik heb alles zien veranderen. Spijkenisse is nu een echte stad maar toen niets meer dan een klein onbeduidend dorp."

Hoerenloper

De vriendengroep heeft inmiddels in acht jaar tijd 75 leuke uitstapjes en activiteiten ondernomen. Van bezoeken aan musea, industrie, bedrijven, havengerichte activiteiten tot stadswandelingen, nieuwjaarsborrels en tentoonstellingen toe. Maar wat Henk en de groep het meest is bij gebleven was behalve een rondleiding in het Feyenoordstadion, het bezoek aan de 'Hoerenloper', de ophaalbrug tussen Katendrecht en de Kop van Zuid. "We mochten zelf de brug bedienen. De mensen voor de brug begrepen er niets van. De brug ging open, dicht, open, dicht zonder dat er een schip aankwam, dat was dikke pret." Het eerste uitje was in november 2011 naar sleepboot de Elbe, het sleepvaartmuseum in Maassluis. En het eerstvolgende? "Nou een kijkje in de Hertogh Jan brouwerij in Arcen, de Blankenburgtunnel in aanbouw of diep onder de Maastunnel met een cursus Plat Rotterdams van Roel Pot lijkt ons ook wel wat."

Shopbox

Meer berichten