Riek Sinia heeft er schik in. De inwoonster uit Spijkenisse is onlangs 3-voudig Europees kampioene steppen geworden. Foto: Joop van der Hor
Riek Sinia heeft er schik in. De inwoonster uit Spijkenisse is onlangs 3-voudig Europees kampioene steppen geworden. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Gouden Riek Sinia blijft maar winnen

Joop van der Hor

Ze is de bescheidenheid zelve maar toch glimt de nuchtere Friezin Riek Sinia (61) van trots als ze over haar successen op de step praat en terugblikt op haar gouden EK.

Nissewaard - Eind juli vond in het Tsjechische Racice het Europees Kampioenschap steppen plaats. Stepteam Rotterdam was met drie leden vertegenwoordigd. Riek Sinia was de meest succesvolste hoewel haar teamleden Adriaan Ringoir ook twee keer goud won en Wenda Zuiddam een goud. Eenmaal terug in Nederland geen fans aan de grens of cameraploegen van Studio Sport aan de deur. Steppen is in Nederland iets wat veelal kinderen doen. Volwassenen die op een step rondtoeren en met een valhelm op worden met een spottende blik nagekeken. Dat weten de New Yorksteppers die binnenkort weer een tocht maken naar Antwerpen en Riek Sinia ook. Maar de in het Friese Delfzijl geboren Riek haalt daar haar schouders voor op. "Ik vind het leuk en geniet er enorm van. Het is sportief en bovendien gezond' zegt ze nuchter. De mensen die haar wat meewarig nakijken moeten vooral dit artikel verder lezen want kinderen steppen niet zo snel ritten van tussen de 60 en 200 kilometer met soms een snelheid van een dikke 30 kilometer per uur of sneller. Daar zet je wel je helm voor op! Riek is sinds 1963 woonachtig in Spijkenisse en werkt al vanaf 1972 bij een grote supermarkt waar ze aan de kleintjes denken en aan hamsterweken doen. 'Ik heb altijd al aan sport gedaan. Op jonge leeftijd aan tennis bij LTC de Hartel, tafeltennissen, fietsen, schaatsen en van mijn 20ste tot 40ste gevoetbald bij SC Botlek. Heb de Vierdaagse van Nijmegen gelopen en een keer de Marathon van Rotterdam. En sinds 2012 doe ik intensief en met veel plezier aan SUP ofwel Stand Up Paddling, denk daarbij maar aan rechtop kanoën op een surfplank. Op mijn 54ste ben ik in aanraking gekomen met steppen. Rotterdammers noemen het ook wel autopetten. Ik zag twee mensen op een step bij een training van het Nederlands Elftal in Katwijk staan en raakte met hen in gesprek. Ik raakte onder de indruk van hun verhalen en thuis ben ik lid geworden van de Nederlandse Step Federatie.
Bij M-Point In Spijkenisse kon je in groepen steppen. Twee van de bekende New Yorksteppers, Martin van Assendelft en Cathy verzorgden steptrainingen. Ik heb heel wat kilometers met ze gemaakt in de loop der jaren. Mijn langste rit was 200 kilometer, op en neer van Zwolle naar Doesburg. En mijn leukste ritten zijn die van stepteam High Level over de Utrechtse Heuvelrug en stepteam Doesburg over de Posbank. Zelf zal ik het niet actief meemaken maar wat zou het mooi zijn als steppen ooit een Olympische sport wordt. Het is inmiddels één van de snelst groeiende sporten in sommige delen van de wereld."

Shopbox

Meer berichten