BuurtAED
BuurtAED (Foto: R. van der Voort)

BuurtAED-actie succesvol

In Maaswijk-Landgoed hangt binnenkort een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen 2 weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Spijkenisse - Initiatiefnemers van de actie Alicja en Jos van Noort: "Onlangs spraken een aantal buren van de Coelhorstlaan met elkaar over het aanschaffen van een eigen AED voor onze buurt. De dichtsbijzijnde AED bevindt zich nu in het winkelcentrum. Probeer die maar eens binnen 6 minuten hier ter plaatse te krijgen en dan moet de winkel nog wel geopend zijn. Daar moest verandering in komen! De bewoners van de Coelhorstlaan 1-14, de Nienoordlaan 2-8 en de Schothorstlaan 1-29 zijn de uitdaging aangegaan en hebben in korte tijd het benodigde bedrag bij elkaar gebracht. Het enthousiasme om bij te dragen was enorm groot en hartverwarmend. Wij zijn zéér dankbaar en trots op onze buurt.

Om meer vertrouwd te raken met het gebruik van een AED heeft Jos van Noort aangeboden om alle betrokken buurtgenoten een korte instructie te geven in het gebruik van een AED. Jos zal hiervoor gebruik maken van een reanimatiepop en oefen AED."

Elk jaar krijgen zo'n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo'n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo'n '6-minutenzone' te maken zijn 30.000 AED's nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED's aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl

Shopbox

Meer berichten