Onder grote publieke belangstelling werd de tentoonstelling geopend. (Foto: Martin M. Marcus)
Onder grote publieke belangstelling werd de tentoonstelling geopend. (Foto: Martin M. Marcus) (Foto: )

Vrijwilligers zichtbaar in de etalage

In winkelcentrum de Akkerhof in de Spijkenisser wijk de Akkers is afgelopen donderdag een unieke tentoonstelling over 15 vrijwilligers uit heel Nissewaard door wethouder Soeterboek geopend. De publieke belangstelling voor deze opening bleek zo groot, dat de planning helemaal omgegooid moest worden.

door Martin M. Marcus

Nissewaard - Het publiek bleef buiten de tentoonstellingsruimte terwijl de wethouder, met wat hulp, het enorme, bruine pakpapier van de etalage wegscheurde. De aahs en oohs waren prompt niet van de lucht.

Project

In het kader van het project 'Thuis in de Wijk' zat wijkbewoner, fotograaf en regelaar Jan Brons een paar maanden geleden in het wijkcentrum 'De Akkers' met een paar mensen te bomen over het toen nog splinternieuwe project en vooral over de vraag: "Hoe moet de buitenwacht iets van dit project zien?"

Smeerolie

Hij opperde: "Misschien is het een goed idee om alle vrijwilligers die in de wijken toch de smeerolie van veel activiteiten zijn, eens een gezicht te geven?" Dus ontstond het idee om een aantal van die vrijwilligers te portretteren. Daarnaast zou dan iedere vrijwilliger erbij te vertellen wat ze doen en waarom het hun passie is. Het resultaat zou later in een fraai boekje gepubliceerd worden.

Boekje

Maar al doende wordt het idee, om een boekje te publiceren, verlaten. Er komt iets anders voor terug: we maken er een tentoonstelling van! De expositieruimte is al snel gevonden, want tegenover het wijkcentrum staat in het winkelcentrum al twee jaar een incourante winkelruimte leeg.

Tentoonstelling

Regelaar Jan gaat aan de slag en inderdaad, de ruimte komt tijdelijk beschikbaar. Nu is de unieke tentoonstelling werkelijk dag en nacht te bezichtigen, want 15 portretten van vrijwilligers hangen goed verlicht in de etalage. Daarbij vertellen ze zelf hun verhaal.

Huiskamer

Op de achtergrond geeft een gezellige huiskamer een blik op een thuis in de wijk en kan de bezoeker de vermaledijde Spijkenisserbrug op de achtergrond aanschouwen. Bij de andere etalage is het op de achtergrond een mistroostige wijkbewoner, die in de wachtkamer van het wijkgezondheidscentrum aan de overkant, wacht op de arts.

Dag en nacht

In de komende maand is de tentoonstelling in winkelcentrum de Akkerhof dus dag en nacht te bezichtigen in de etalage tussen de fietsenzaak en kapper Baay. Daarna gaat de tentoonstelling op reis door heel Nissewaard.

Shopbox

Meer berichten