Rob Degener voor het schilderij in de huiskamer van zijn woning in Spijkenisse. De 'Desa' brengt hem terug naar zijn jeugd in Java - Indonesië, het voormalig Nederlands Oost-Indië. Foto: Joop van der Hor
Rob Degener voor het schilderij in de huiskamer van zijn woning in Spijkenisse. De 'Desa' brengt hem terug naar zijn jeugd in Java - Indonesië, het voormalig Nederlands Oost-Indië. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Rob Degener (82) viel in een diep gat

Hals over kop moest de nog jonge Rob Degener samen met zijn 2 broertjes, 3 zusjes en ouders hun geboorteland Indonesië (voormalig Nederlands Oost Indië) ontvluchten om niet letterlijk een kopje kleiner gemaakt te worden. Vader was een hoge politieofficier en werd door jonge opstandelingen in de zogeheten Bersiap periode gezien als een verrader. Het gezin verliet, alles achterlatend, hun geliefde Java en vertrok naar Nederland. De Bersiap-periode was een uiterst gewelddadige periode in de Nederlandse en Indonesische geschiedenis die duurde van oktober 1945 tot begin 1946 en kostte aan vele duizenden mensen het leven. Bersiap en siap is Maleis voor 'wees paraat' en 'geeft acht'.

door Joop van der Hor

NISSEWAARD- Op 17 oktober hoopt Rob Degener uit Spijkenisse de gezegende leeftijd van 83 jaar te bereiken. Lange tijd interesseerde hem niets, ook het in gezondheid ouder worden niet. Nog steeds mist hij zijn vrouw Dieny maar hij heeft het leven weer opgepakt en geniet ervan!

Velen reageren jaloers als ze horen dat Rob Degener op zijn 56e met pensioen is gegaan. Anderen gruwen ervan en werken liever langer door. Feit is dat Shell-medewerker Degener inmiddels 25 jaar van zijn vrijheid geniet en 2 jaar lang niet. 'Mijn lieve vrouw is op haar 80e na een heftig ziekbed in mijn armen overleden. Samen met de thuishulp heb ik haar thuis verzorgd, een moeilijke, zware maar ook heel mooie periode van intens samenzijn. De twee jaar die daarop volgden waren verschrikkelijk. Ondanks de steun van mijn dochter Karin, zoon Bob en de kleinkinderen Valerie en Sidney kon ik het leven maar amper aan, ik viel in een diepe diepe put. Maar ik had mijn lieve maatje Dieny beloofd verder te gaan en dat doe ik inmiddels ook. Ik tennis mijn partijtjes mee bij LTV De Dalle met Bernard Collens en golf elke zondagmiddag met zoon Bob én handicap 34 haha." Rob & Bob bezoeken met regelmaat samen ook jazz-concerten. "Ik heb met mijn kinderen een goede band, daar ben ik heel dankbaar voor' aldus de in 1936 in Bandung op het Indonesische eiland Java geboren immer vrolijke en positief ingestelde Degener wiens weinig subtropische achternaam doet vermoeden dat zijn verre voorouders van elders kwamen. 'De vader van mijn opa was een Duitser, is dat ook weer duidelijk en opgelost' zegt hij lachend. Nadat het gezin Degener, samen met honderden andere Indische families met het stoomschip Sibajak naar Holland was gevaren, kwamen zij terecht in een opvangkamp in Nijmegen. 'Daar zijn wij echt heel goed opgevangen. Wij voelden ons in het verre Nederland welkom terwijl we door onze eigen landgenoten als verraders werden gezien. Belachelijk maar het streven naar onafhankelijkheid heeft vele onschuldige slachtoffers gekost, aan beide zijden welteverstaan. Voor mijn vader moet het helemaal als een vernedering hebben aangevoeld. De man heeft zelfs nog als dwangarbeider voor de Japanners aan de Birma spoorweg gewerkt. Eenmaal in Nederland werd ik 'geronseld' voor militaire dienst. Ik had weinig keus want ik had geen geld en wel kosten. Zeven jaar gediend voor Hare Majesteit in Nederlands Nieuw-Guinea .......'Hier stokt de stem van Rob. Hij staart voor zich uit en zegt dan; 'Over die tijd wil ik niet praten, het moet een leuk interview voor jouw krant worden Joop.' Van Nijmegen via Hoogvliet naar Spijkenisse. 'Deze 'blauwe jongen' hoopt het nog een poosje uit te houden. Het leven is weer mooi!'

Shopbox

Meer berichten