De jonge wethouders maken graag even tijd vrij om keurig op de foto te gaan.
De jonge wethouders maken graag even tijd vrij om keurig op de foto te gaan. (Foto: )

Jonge wethouders kijken om en zijn tevreden over eerste tijd

  Politiek

Nissewaard - Het Nissewaardse jonge mannen college van B&W is nu alweer een poosje in en buiten het stadhuis hard aan het werk. Tijd om even met de twee piepjonge en één iets oudere wethouder om te kijken naar het afgelopen jaar.

Igor Bal reageert spontaan met: "Het is me heel goed bevallen! Ik heb er persoonlijk lang naar toegewerkt om tot deze functie te komen, zeker na een aantal jaren raadslidmaatschap. Ook was ik een poos werkzaam voor de fractie van de VVD in de Tweede Kamer. Daar waren de werktijden zeer onregelmatig. Dus hoefde ik aan die verschillende en soms hele lange werktijden hier niet zo lang te wennen. Een groot voordeel is wel, dat je nu weinig of geen reistijd hebt."

Lopen

Zijn collega Wouter Struijk onderschrijft dat: "We kunnen werkelijk lopend naar ons werk! Op de fiets zou het zelfs nog langer duren. Het is heel gaaf om elke dag voor de stad en de zes kernen bezig te zijn. Vooral ook, omdat ik zelf in Hekelingen opgegroeid ben. Wethouder zijn, dat is trouwens wel totaal iets heel anders als fractievoorzitter in de raad of beleidsambtenaar in Schiedam zijn. Je doet het werk samen met veel andere mensen en ontmoet steeds nieuwe groepen. Het belangrijkste is wel, dat je nu echt iets aan dingen kunt doen en dat ik er niet alleen over hoef te praten."

Zanger en zorg

De wat oudere wethouder Leon Soeterboek heeft al een flinke carrière in de zorg en de popmuziek achter de rug. Hij was loondienst en had diverse eigen bedrijven in de gezondheidszorg: "Ik was ook al aardig gewend aan het zeer onregelmatige werk. Nu kan ik me veel meer op één ding tegelijk richten, terwijl ik in de zorg diverse ballen in de lucht moest houden. De diversiteit van mijn portefeuille zorgt ervoor, dat geen dag hetzelfde is."

Collegiaal college

"We werken nu een paar maanden samen in een zeer collegiaal college van B&W, waarbij we ook vaak in duo's optreden. Eén wethouder kan echt niet alles alleen weten," zeggen de wethouders gezamenlijk.

Team

"We zijn een echt team, dat voor de troepen uitgaat. Daarbij proberen we natuurlijk ook de hele raad mee te nemen, omdat zij natuurlijk uiteindelijk over alle zaken een beslissing moeten nemen!"

Portefeuille

Over de portefeuilleverdeling zijn de drie het helemaal eens: "We hebben alle drie onderwerpen die prima bij ons passen en die we leuk vinden. Daarbij moeten we echt het algemeen belang nooit uit het oog verliezen. Burgers willen soms totaal iets anders en we willen iedereen het graag naar de zin maken, maar dat lukt niet in alle gevallen, helaas."

(Tekst en foto: Martin M. Marcus)

Shopbox

Meer berichten